Dealer autorizat Dacia Renault Nissan

Matei Ghiban ne povestește despre parcursul său sportiv

Matei Ghiban, la 21 de ani este câștigătorul Cupei Dacia, din cadrul Campionatului Național de Raliu (CNR). Acesta ne-a împărtășit cariera sa și parcursul său ca sportiv în motorsport, weekend-ul trecut prin intermediul unui eveniment găzduit de Auto Bara și Lotus Center Oradea.

Matei Ghiban, născut pe data de 16 februarie 2003 la Iași și mai apoi mutat la Pitești în 2005, și-a început debutul în “liga mare” cu câștigarea Cupei Dacia din cadrul Campionatul Național de Raliuri.

În perioada 2013-2015 și-a făcut primii pași în pilotaj la secția de karting a Palatului Copiilor Pitești, trei sezoane ca pilot în Campionatul Național de Karting Școlar (CNKȘ). Următorii ani, 2019-2020 și-a început debutul în pilotajul auto ca junior în Campionatul National de Slalom Paralel (CNSP), disciplina premergatoare raliului. A reușit performanța de a fi vicecampion național de juniori în ambele sezoane.

În 2021 a început debutul ca pilot de raliu în Campionatul National Rally2 – divizia B a Campionatului Național de Raliuri – la acea dată fiind cel mai tânăr pilot din sezon. Iar în ultimii 2 ani, primele victorii au început să apară la Campionatul Național Rally2, la clasa 1600, cu Logan Cup și Premiul Special Cupa Dacia la Raliul Sibiului. 

Matei este student la Facultatea de Administrare a Afacerilor (FABIZ) – ASE Bucuresti și pilot de raliu al Clubului Sportiv „Vali Porcișteanu Racing” – Pitești. 

Implicarea sa sociala

“Acum trei ani am început să transform în fapte sociale unele cifre din statistica mea sportivă.”- Matei Ghiban

2021 – numărul kilometrilor de raliu parcurși s-au transformat în 249 de copaci plantați în zone defrișate, împreună cu fundația „Pădurea
de maine”.

2022 – primul său abandon s-a transformat în primul kart al unui copil , donația fiind chiar kartul cu care el însuși și-a început pilotajul.
2023 – numărul trofeelor câștigate de Matei și copilotul său s-au transformat în ghiozdane cu rechizite pentru școală donate Școlii primare din comuna Tufanu, împreună cu Asociația CONAF Argeș.

Previous slide
Next slide

Un weekend de excepție

Oradea, a fost martora triumfului și pasiunii! Weekend-ul trecut am fost mândri să fim gazda campionului nostru național de raliuri, Matei Ghiban care a adus cu el mult râvnita Cupa Dacia! Mașina de curse a fost expusă în Lotus Center în 2 și 3 martie! O oportunitate unică să te apropii de mașina care a făcut istorie în lumea motorsportului românesc și să simți adrenalina și pasiunea ce o emană.

Mașina câștigătoare și trofeul obținut au fost expuse, ca admiratorii și pasionații de motorsport să aibă ocazia să se bucure de realizările acestui tânăr talentat. Atmosfera a fost una de sărbătoare, iar mulți au venit să își exprime admirația față de performanțele sale excepționale și să pună întrebări despre acest sport.

În final, acest weekend de succes nu a fost doar despre victoria în competiție, ci și despre povestea unui tânăr pilot dedicat și pasionat care și-a urmat visul și a reușit să își transforme pasiunea într-un adevărat triumf. Cu siguranță, numele său va rămâne înscris în motorsport-ului național, inspirând generațiile viitoare de piloți să își urmeze visele și să își depășească limitele în căutarea excelenței.